top of page

ROIC Nedir?

ROIC Nedir ? Nasıl Okunur ?


RETURN ON INVESTED CAPITAL


Sitemizde en başından beri DEĞER yatırımı üzerinde duruyoruz.Bunun için gerçek hisse değerleme ve seçme konusunda kendinizin bir şeyler yapabilmesi için eimizden geleni yapıyoruz.


Bu değerlemelerden biri de ROIC oranı ve bunun analizidir.



WARREN BUFFET ; ' Yatırım yapmanın tek yolu , iyi zamanlarda iyi hisseleri seçmek ve iyi şirketler olmaya devam ettikleri süre boyunca onlarla kalmaktır.'


Evet amacımız bu olmalı..


Hisse senetlerini elimizde tutmak cidden ayrı bir konu ama elimizde tutmaya değer mi ? Devam etmeli mi yoksa burada farklı bir firma ile değiştirmeli, konusuna gelince etkili oran ya da formüllerden biridir.


Bu formülün detaylarına ineceğiz.


Anlam olarak yatırılan sermayenin getirisi olan ROIC firmaların yatırdıkları sermaye yapısının ne denli karlı olduğunu gösterir.


Firmaya yatırılacak her TL için üretilebilecek karlılık yüzdesini bize gösterir.

% 20 ROIC oranına sahip bir firmada yatırılan her 1000 TL de 200 TL karlılık yarattığını anlarız.


ROIC neden bu kadar önemli derseniz; değer yatırımı yapan herkesin önem vermesi ve üzerinde durması gereken bir konudur.


Firmanın büyümesi ve yatırımları için yatırılan sermayenin kullanım şeklini ROIC oranı ile daha düzgün takip edebilirsiniz.


Daha basite indirgersek : Siz firmanız olarak % 30 ile borçlanır , ama bu paradan % 30 üzeri verim sağlarsanız .Siz kaynaklarınızı iyi kullanıyorsunuz demektir. Borç ve özkaynak maliyetleri üzeri bir getiri yüzdesi dolasıyla firmanızın büyümesi sağlamış olur.


ROIC= NOPAT (Net Operating Profit After Tax) / Yatırılan Sermaye (Invested Capital)


Bu oranın yüksek olması tabi ki çok iyidir ama sürekliliği daha iyidir. Kaynaklarını verimli kullanması ve bunu her dönem sürdürmesi firmanın belirli bir sistemi olduğunu , satışlarını ve karlılığını koruduğunu bu şekilde büyüme potansiyelini devam ettirdiğini gösterir.


NOPAT : NET OPERATING PROFIT AFTER TAX ;Vergi sonrası net faaliyet kar diye çevirebiliriz. Net faaliyet kar rakamından firmanın vergi ödemeleri çıkarılır. Bu yapılırken yıllınlandırılmış olarak gelir tablosundan rakamları almak gerekir.

( Yıllıklandırılmış adından da anlaşılacağı üzere o dönem eğer ara dönem ise geriye doğru 4 dönem alarak çeyreksel olarak faaliyet kar ve vergi rakamlarına bakarız.Eğer sene sonu bakıyorsak o zaten kümüle yıllıktır.)


Invested Capital: Yatırılan sermaye diye çevirebiliriz . Yatırılan Sermaye farklı şekillerde hesaplanmakta olup şirketin öz sermayesi ,borcu ve kiralamaları olarak tanımlayabiliriz.TEK BİR kalem olarak bilançoda göremeyiz.Şirketin Aktif tarafından hesaplanacağı gibi aynı zamanda pasif tarafındanda hesaplanır. Bilanço da hem aktif hem pasif eşit olduğundan iki sonuç aynı çıkacaktır.


Bizim sitede kullandığımız yöntem AKTİF tarafın yardımı ile olup sonuç yüzdelik olarak değerlendirilir



* ROIC ne kadar az ise firma için o kadar yok edici bir durumdur. Bazı firmalar değer üretmezler bu onların gelecek için yatırımları şansını azaltır.


*Özellikle aşırı yatırım yapan firmalar için önemli bir ölçüm formülüdür.


* ROIC iyileşmesi olur mu ? Evet olabilir . Firma net gelir rakamını azaltarak ya da borç kısmını azaltarak burada dengeyi sağlayabilir. Buda firmanını ROIC değerinin düzeltmesini sağlar .


*KARLILIK arasındaki ilişki: Formülde zaten karlılığın bir bileşini olduğundan yüksek çıkan bir ROIC oranı firmanın kendi koyduğu sermayeden daha yüksek bir gertiri ve verimde çalıştığını gösterir.






Sitede formülasyonu sisteme gömdük. Bununla birlikte çıkacak sonucu firma özelinde AOSM ( Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti ) yi öğrenmek isterseniz yine aynı sayfada koyduğumuz hesaplama ile bunu gerçekleştirebilirsiniz. Firma AOSM maliyetinden yüksek bir değer üretmeli , bunu sürekli hale getirmeli ve eğer artan yatırımları var ise ve bu oranı sürekli artıyorsa firmanın büyüyen bir değer olduğunu söyleyebiliriz.



Tabi ki bu oranı ROE ( Özkaynak karlılığı ) ve ROCE ( Kullanılan Sermayenin Getirisi) oranları ile karşılaştırmak daha sağlıklı hale getirecektir.


Değer yatırımında unutmamamız gereken önemli nokta tek bir rasyo yada formül ile kendimize hisse seçemeyiz.


Sitemizde açıkladığımız bir çok yöntem değer analizi örneklerinden olup tüm kavramlar birleştirildiğinde büyük resmi daha net görebilir hale geliriz.


Yapmamız gereken BIRAKMAMAK, PES ETMEMEK ve SÜREKLİ ÖĞRENMEK olmalıdır...



ROIC Nedir?

© 2035 by Success Consulting. Powered and secured by Wix

bottom of page