İşlem örneği ile VIOP nedir? - 1-
- Borsa Capital
- 7 Haz 2023
- 2 dakikada okunur

Açılımı Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'dır; Sermaye piyasası araçları üzerinde düzenlenen sözleşmelerin alınıp satıldığı kaldıraçlı piyasadır. USD/TL, EUR/TL, EUR/USD, Ons Altın, Gram Altın, belirlenmiş hisse senetleri ve Bist30 Endeks olarak bir çok üründe işlem yapılabilmektedir. VİOP piyasasının ilk kullanım amacı olan Buğday, pamuk ve enerji üzerine de pozisyonlar açılabilmektedir.
Viop işlemler Piyasada Long (uzun) yani alım yönünde işlem yapılabileceği gibi, Short (kısa) yani satım yönünde de işlem yapılabilmektedir. Bu durum düşen piyasa da yatırımcılara kazanç sağlayabileceği gibi, mevcut portföylerinin riskini hedgelemek için de kullanılır.
Opsiyonlar ise belli bir prim ödeyerek belirlenmiş bir vade yine belirlenmiş bir fiyat ve miktarda sermaye aracınının alım ya da satım hakkının alınmasını mümkün kılan sözleşmelerdir. Burada opsiyon alınır, şartlar uygun ise kullanılır, spot piyasa uygunsa işlem oradan yapılır. Firmalar emtia, döviz işlemlerinde fiyatı sabitlemek ve maliyetlerini bilmek adına yaptıkları önemli bir araçtır.
Viop işlem örneği üzerinden gidelim;



2 haziran tarihli olarak Oyak yatırım sitesinden aldığım başlangıç teminat ve kaldıraç oranlarını görebilirsiniz. Bu bilgiler ışığından VİOP ta işlem gören bir hisse senedi seçelim.
YKBNK olsun;
1 kontrat viop işleminin 100 adet olarak hacimsel karşılığı vardır. 12,08TL olan YKBNK hissinden 1 kontrat ile 100 adet almış oluruz. Bunun için teminat olarak 269 TL gösteririz.(Başlangıç Teminatı Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında pozisyon alırken, riskinize göre belirlenen, hesabınızda bulunması gereken asgari teminat tutarıdır. Başlangıç teminatı fiyat değişimlerinden dolayı oluşacak kar zarar neticesinde güncellenir.(Mark-to-Market))
Yani 1208 TL ödeyip alacağımız hisse adedini vadeli işlem piyasasında 269 TL ödeyerek elde etmiş oluruz. 269 TL ile toplam büyüklük 1208TL arasında 4.49 kar fark vardır. Bu kaldıraç etkisidir. Yani teminat gösterilen meblağ ile açılan işlem hacmi arasındaki yüzdesel fark.
2 HAZİRAN kapanış fiyatlarım bakalım ;
YKBNK: 11,55
HAZ KONTRAT: 12,08
TEM KONTRAT:12,52
AĞUS KONTRAT :12,95
Bu vadelerde YKBNK hissesine vadeli de sahip olabiliriz.
Spot fiyat (varlığın piyasada alınan ve satılan fiyatıdır.) ile vadeli fiyat arasındaki fark taşıma maliyetinden (Taşıma maliyeti; spot alınan pozisyonun belirli vadeye kadar tutulması durumunda yatırımcının karşılaşacağı maliyete denir. Bu maliyet faizdir.) kaynaklıdır.
Bu işlem özelinde eğer bu hisse %10 çıkarsa tek kontrat üzerinden 115 tl kazanmış oluruz. Yatırdığımız teminat 269 TL dir. Yatırılan tutar ve kar oranı kıyaslandığında % 42 lik bir kar karşımıza çıkar. Tabiki tersi durumda aynı şekilde zarar da edilebilir. (Not:Taşıma maliyetinde sebep kar yüzdesi işlemi kapattığınız güne göre değişebilecektir. )
Kazanç ve kayıplarımız açtığımız pozisyon büyüklüğünde olduğundan başlangıç teminatımızı her aşamada yakından takip etmeliyiz.
Commenti